Allemansrätten: wat zijn de regels rondom kamperen in de natuur in Zweden?


Voor wie in Nederland met zijn tentje in de natuur wil overnachten is daarvoor aangewezen op speciale ‘paalkampeerplaatsen’. Binnen een straal van 20 meter rond een paal mag je dan midden in het bos je tentje opzetten. In Finland, Noorwegen en Zweden doen ze daar minder moeilijk over. Door het Allemansrätten (‘allemansrecht’) mag je in Scandinavië overal overnachten in de natuur. Zèlfs op privéterrein.

Het recht op natuur

Het Allemansrätten zit diepgeworteld in de Scandinavische cultuur. Iedereen heeft het recht om te genieten van het buiten zijn en vrij door de natuur te bewegen. Onder andere wandelen, fietsen, zwemmen en varen en is onder een aantal voorwaarden overal toegestaan. Ook mag je overal je tentje opzetten en er maximaal twee nachten verblijven. Het allemansrecht is een unieke regel in de wereld.

Laat geen sporen achter

Maar dit privilege komt wel met een aantal voorwaarden. Zo mag er geen schade aan de natuur of aan landbouwgewassen wordt aangericht, en mag er geen afval worden achtergelaten. Ook mag de mogelijke eigenaar van de grond niet worden gestoord. De regel is dan ook dat er geen bebouwing in het zicht mag zijn op de plek waar je je tentje opzet. In sommige gevallen is het echter wel zo netjes om toestemming te vragen van de eigenaar, bijvoorbeeld als het gebied is afgezet met een hek. Op sommige plekken mag er vuur gemaakt worden, maar dit hangt af van de lokale regelgeving.

Het allemansrecht geeft het recht overal in Scandinavië niet-beschermde bloemen, paddenstoelen en bessen te plukken

Het Allemansrätten is ideaal voor wie langere wandeltochten door de Zweedse natuur wil maken, voor wie liever buiten de gebaande paden gaat of wie de Scandinavische natuur in zijn meest pure vorm wil ontdekken.