Beleef de mooiste zeereis met de Noorse hurtigruten van minuut tot minuut


Vanaf Bergen in midden-Noorwegen naar Kirkenes in het uiterst noord-oostelijke puntje van het land. De Hurtigruten is een postboot die al meer dan 100 jaar deze route vaart. Al sinds 1893 wordt de route wekelijks gevaren, eerst per stoomschip, nu per moderne veerboot. De vloot bestaat uit twaalf unieke schepen, en elke dag vertrekt er één schip vanuit Bergen. Het is een van ’s werelds meest bijzondere boottochten langs de grillige Noorse kust, prachtige fjorden en het verlaten noorden. Tijdens heldere nachten is er een goede kans het noorderlicht te zien.

Door de jaren heen groeide de Hurtigruten uit van een handige manier om personen en goederen over een lange afstand te verplaatsen uit naar een toeristisch hoogtepunt. Wie de Noorse kust wil beleven en op een comfortabele manier naar het uiterste noorden wil is bij de Hurtigruten aan het juiste adres. De hutten zijn eenvoudig en praktisch ingericht, wat je echt het gevoel geeft dat je op een veerboot verblijft.

Maar je hoeft niet per sé naar Noorwegen af te reizen om de Hurtigruten te beleven. In 2011 zond de Noorse omroep NRK de hele route live op televisie uit. De 134 uur durende reis was integraal op televisie te bewonderen. Alle dorpen langs de route liepen massaal uit om gehuld in traditionele klederdracht de boot te begroeten. De uitzending ging de boeken in als ’s werelds langste live documentaire die ooit werd gemaakt. In de bovenstaande video vind je de uitzending versneld, van minuut tot minuut. Hier vind je de complete uitzending op de website van de NRK.

Categories

No related posts.