De complete gids voor het lopen van een wandelpad in Zweden


Zweden is een van de beste landen om een langeafstandswandeling te maken. De uitgestrekte en ongerepte natuur, de goede voorzieningen en de mogelijkheid om overal vrij je tentje op te zetten maakt Zweden het perfecte land om op pad te gaan. In deze gids gaan we dieper in op hoe je een trektocht plant, wat je mee moet nemen en hoe je goed voorbereid op pad gaat.

Hoe plan ik mijn route?

Veel van de vastgelegde routes hebben een hele goede bewegwijzering. Navigatie onderweg zal dan ook geen probleem zijn. Als je van plan bent om onderweg in hutten of bed & breakfasts te slapen zul je een strakkere planning moeten maken dan als je met een tentje op pad gaat.

Veel Zweden zijn erg gastvriendelijk en langs de route zul je dan ook regelmatig worden uitgenodigd worden om mee te eten of iets te komen drinken. In afgelegen gebieden is dit de ideale mogelijkheid om de watervoorraad aan te vullen en even uit te rusten.

Wat moet ik meenemen?

Het is prettig als je onderweg niet voor onaangename verassingen komt te staan. Een goede voorbereiding is het halve werk, zeker bij langere wandelroutes. Wat je mee moet nemen verschilt sterk per route en is afhankelijk van het hoogteverschil, de route en de seizoenen.

Uitrusting

Tijd om je tas in te pakken! Hieronder vind je een paklijst voor een langeafstandstocht in Zweden.

  • Goede (ingelopen) wandelschoenen
  • Merinowollen sokken
  • Vaseline voor droge plekjes

Als je van plan bent om in een tentje te overnachten is het slim er rekening mee te houden dat het in Scandinavië ook in de zomer erg koud kan worden. Naast een lichtgewicht zomerslaapzak kan het daarom handig zijn een extra lakenzak mee te nemen om warm te blijven tijdens koude nachten. Ook reparatiemateriaal voor een eventueel lek matje of een gat in de buitentent behoort tot de vaste uitrusting.

Eten en drinken

Een ander groot voordeel van lopen in Zweden is de aanwezigheid van veel schoon water meren en beken. De regel geldt: als het water stroomt kun je het drinken. Desondanks kan het slim zijn om een drinkfles met een filter mee te nemen. Dit filtert bepaalde bacteriën uit het water.

Afhankelijk van hoeveel supermarkten je onderweg tegen gaat komen kun je ervoor kiezen om gevriesdroogd voedsel mee te nemen. Dit lichtgewicht en compacte voedsel is lang houdbaar en daarom perfect voor lange trektochten. Even opwarmen met een beetje water en je hebt een complete voedzame maaltijd.

De afgelopen jaren is het in het zomerseizoen erg droog in de Zweedse bossen. Grote bosbranden zijn in de zomer dan helaas ook aan de orde van de dag. Tijdens deze droge periode is het ten strengste verboden om open vuur te maken. Ook kampeergasjes vallen hier onder. Hier wordt streng op gecontroleerd, en de consequenties die hiervoor staan zijn niet mals. Als er een ‘eldningsförbud’ geldt in Zweden zul je dus een kant-en-klare maaltijd moeten regelen.

Categories