De drie beste plekken om het noorderlicht te zien in Zweden


Als er iets op je checklist moet staan tijdens een vakantie naar noord-Scandinavië is het wel het noorderlicht (‘aurora borealis’). Dit fantastische natuurverschijnsel komt alleen in de meest noordelijke gebieden voor en is daardoor een unieke beleving die niet voor iedereen is weggelegd. In het Zweedse Lapland beleeft het noorderlicht rond 22:00 en 23:00 uur zijn hoogtepunt. Dit zijn de beste plekken waar je dit spektakel kunt aanschouwen in Zweden.

Abisko Nationaal Park

Belangrijk bij het bekijken van het noorderlicht is dat je zo min mogelijk lichtvervuiling hebt. Nu heb je daar in Lapland sowieso weinig last van, maar in het Nationaal Park van Abisko ben je zeker van een pikzwarte nachtelijke hemel. Dit park ligt even ten noorden van Kiruna. Boven het meer van Torneträsk is het opvallend vaak onbewolkt, waardoor deze plek een van de beste is om het noorderlicht te bekijken.

Jukkasjärvi en de Torne vallei

Het dorp Jukkasjärvi is wereldberoemd om het ijshotel dat er elke winter wordt opgebouwd. Vanuit dit hotel worden tochten georganiseerd die je naar de beste plekken brengt om het noorderlicht te zien. Met de sneeuwscooter of met sledehonden ben je binnen de kortste keren op locatie om van het natuurfenomeen te genieten. Het hotel ligt vlakbij het meer van Poustijärvi en de Torne vallei, die beiden bekend staan om de ideale omstandigheden voor de aurora borealis.

Porjus en Laponia

Zo’n 60 kilometer ten noorden van de Poolcirkel ligt het plaatsje Porjus en het natuurreservaat Laponia. Porjus heeft grofweg 400 inwoners, waardoor er van stedelijke lichtvervuiling in dit gebied geen sprake is. Wel zijn er accomodaties te huur waarvandaan je het noorderlicht perfect kunt spotten. Het dorp ligt vlakbij de nationale parken Sarek, Padeljant, Muddus en Stora Sjöfallet.

 

Categories