De drie meest bijzondere staafkerken in Zuid-Noorwegen


Verspreid over Noorwegen vind je 28 verschillende staafkerken, of Stavkirke in het Noors. Deze imposante kerken die helemaal van hout zijn gemaakt werden gebouwd in de periode dat het christendom zich in door Scandinavië verspreidde. Ooit werden ten minste 1000 staafkerken gebouwd in Noorwegen. De kerken uit de latere periodes zijn goed bewaard gebleven en vandaag de dag in Noorwegen te bewonderen.

Bij de Noorse staafkerken herleven lang vervlogen tijden. De kerken zien er mysterieus uit en hebben en typische Scandinavische bouwstijl. De kerken bestaan vaak uit een aantal pilaren (de ‘staven’) waar de muren en het dak omheen zijn gebouwd. De muren en het dak zijn vaak opgebouwd uit een soort houten dakpannen die over elkaar zijn gelegd. Door het gebrek aan ramen is het binnenin de staafkerken donker, wat bijdraagt aan de mystieke sfeer.

De authentieke staafkerk van Borgund

In het jaar 1182 werd in Borgund, in het midden van Noorwegen, de staafkerk van Borgund gebouwd. Het is de bekendste staafkerk van heel Scandinavië. Doordat er sinds de bouw in de middeleeuwen nauwelijks aanpassingen aan gedaan zijn en het zijn oorspronkelijke karakter behouden heeft. In de muren van de kerk zijn verschillende runen te vinden die er door de kerkgangers door de eeuwen heen zijn ingekerfd. Vandaag de dag is de kerk een museum en is deze voor iedereen te bezoeken.

De grootste staafkerk van Heddal

Bij kerken geldt: groot, groter, grootst. Hoe groter de kerk, hoe meer mensen er tijdens de diensten in passen en hoe belangrijker de kerk is. In de Noorse middeleeuwen won Heddal deze wedloop, waar in het begin van de dertiende eeuw de grootste staafkerk van het land werd gebouwd. Over de bouw bestaat een legende. Een bergtrol zou de kerk in drie dagen gebouwd hebben nadat een inwoner van Heddal zijn naam zou hebben geraden. Anno 2017 wordt de kerk nog steeds gebruikt voor kerkdiensten. Tegenover de kerk is een gratis bezoekerscentrum met informatie over het gebouw en zijn geschiedenis.

De ‘moderne’ staafkerk van Røldal

Waar de andere staafkerken in dit lijstje er enigszins duister en geheimzinnig uit zien, lijkt de staafkerk van Røldal eigenlijk meer op een kerk zoals we die ook in Nederland kennen. De kerk heeft een klassieke vorm, leien dakpannen, en wordt omringd door een klein kerkhofje. Ondanks dat stamt de kerk uit ergens tussen de jaren 1200 en 1250. Doordat er op een later moment ramen in de kerk zijn gebouwd is het binnen licht en relatief modern. Een kleurrijk altaar met bijzonder houtsnijwerk, een verdieping en de kerkbanken maken deze staafkerk een uniek en modern exemplaar.