De drie mooiste kustplaatsen in Zweden


Met 3,218 kilometer kustlijn is er in Zweden altijd wel water in de buurt. Het land leeft van oudsher dan ook van de visvangst en heeft een van de hoogste percentages booteigenaren ter wereld. De Zweden leven op en om het water, en dat zie je terug in de vele karakteristieke kustplaatsen die het land kent. Wij zetten de mooiste plaatsen voor je op een rijtje.

Kungshamn

Op een uur rijden van Göteborg ligt Kungshamn, in de regio Bohuslän. Verscholen in het licht glooiende landschap ligt het kustplaatsje met zijn karakteristieke felgekleurde vissershuisjes. De naam Kungshamn betekent “koningshaven”, maar of er ooit ook een relatie met het koninklijk huis is geweest is niet duidelijk. De omgeving van het dorp bestaat uit bos en granieten rotsen. Ook de plaats Smögen is dichtbij.

Ystad

Ystad is een van de zuidelijkste plaatsen in Zweden en is bekend geworden door de boeken en televisieserie over Wallander. Het lijkt wel alsof in Ystad de tijd heeft stilgestaan. Je proeft de geschiedenis als je door de met klinkertjes geplaveide straten en vele pleinen van het stadje loopt. De felgekleurde houten huizen laten het Scandinavie uit lang vervlogen tijden zien. Voor de fans worden er verschillende Wallander-rondleidingen georganiseerd die langs bekende plekken uit de boeken en serie leiden.

Sigtuna

Op een uurtje reizen vanaf Stockholm ligt Sigtuna, dat volgens velen het oudste plaatsje van Zweden is. In het jaar 980 werd het gesticht door de Zweedse koning Erik Segersäll. Het middeleeuwse plaatsje bestaat uit een aantal smalle straten met authentieke gekleurde huizen en vele ambachtelijke winkeltjes. Via het treinstation van Märsta is het plaatsje goed bereikbaar, en daarom een goede afwisseling van de drukte in de Zweedse hoofdstad.