De drie mooiste wandeltochten in Noord-Zweden


De uitgestrektheid van Lapland in noordelijk Zweden is perfect voor lange wandelroutes. Onderweg heb je al snel het gevoel dat je alleen op de wereld bent, dwalend door een oneindig niemandsland. Wij gingen op zoek naar de drie mooiste wandeltochten in Noord-Zweden.

Kungsleden

Het wandelpad Kungsleden heet niet voor niets het ‘Koningspad’. Dit 425 kilometer lange wandelpad loopt van Abisko in het naar Hemavan in het noorden van Zweden. Deze prachtige route leidt je dwars door Lapland, ten noorden van de poolcirkel. Onderweg kom je onder andere de Kebnekaise tegen, de hoogste berg van Zweden. Ook het uitgestrekte en bergachtige nationaal park Stora Sjöfallet ligt op de route. Onderweg overnachten kan in een van de vele trekkershutten langs de route, maar de echte avonturier neemt natuurlijk een tentje mee.

Padjelantaleden

Tussen Kvikkjokk en Ritsem in noordelijk Lapland vind je de 140 kilometer lange Padjelanta trail. Een route die dankzij de beperkte hoogteverschillen erg geschikt is voor beginnende lopers. De wandelroute loopt dwars door dichte bossen, prachtige vergezichten en ontelbare kleine meertjes met water dat geschikt is om te drinken. Tijdens deze route ben je echt in the middle of nowhere. Om er te komen zul je een trein, een bus en een klein bootje moeten nemen. De hutten die je onderweg tegenkomt worden onderhouden door de lokale Sami, de oorspronkelijke bewoners van het gebied.

Höga Kustenleden

Waar de overige twee wandeltochten zich in het hoge noorden van Zweden bevinden, is de Höga Kustenleden een stukje zuidelijker. De regio Höga Kusten ligt op zo’n 450 kilometer ten noorden van de Zweedse hoofdstad Stockholm en strekt zich langs de kust richting het noorden uit. De 128,6 kilometer lange wandelroute loopt van Hornöberget in het zuiden van de regio naar Örnsköldsvik in het noorden. De route zie je onderweg veranderen van uitgestrekte bossen naar steile kliffen met prachtige uitzichten over zee. De beste manier om de noordelijke Zweedse kust van Höga Kusten te beleven.