Lagom: streven naar balans op de Zweedse manier


Scandinavië scoort steevast goed in de vele lijstjes met beste landen ter wereld. De bewoners zijn het minst gestresst, zijn gelukkig, eten gezond en krijgen genoeg beweging. Volgens velen is het geheim achter het goede Zweedse leven het begrip ‘lagom’. Doe niet te veel, niet te weinig, maar precies genoeg.

Halfvolle melk

Het is lastig om het begrip lagom in een beschrijving te vatten. Zonder dit heel zweverig te laten worden: het is meer een gevoel. Het is een begrip wat de levensstijl van vele generaties Zweden probeert te vangen. Een lifestyle zo je wilt. Lagom kun je inpassen in alle aspecten van je leven. Hoe richt ik mijn huis in? Wat ga ik vanavond eten? Wat doe ik in mijn vrije tijd? In Scandinavië is het antwoord vaak Lagom. Niet te veel, niet te weinig, maar precies genoeg. Het credo: matigheid is een deugd.

De schrijver Jonas Gardell beschreef Zweden als halfvolle melk. Niet te mager, maar ook zeker niet te vet. Een perfecte beschrijving van lagom.

Minder stress, meer voldoening

De goede effecten van lagom leven zijn er volop. Zo is het goed voor het milieu, voorkomt het stress, kun je meer genieten van vrije tijd, haal je meer voldoening uit je werk, eet je gezond en lekker en beweeg je genoeg. Kortom: een gelukkiger leven met meer balans.

Natuurlijk is er ook kritiek op lagom. Zo zou het middelmatigheid nastreven en weinig ambitieus zijn. Mensen die hun kop boven het maaiveld uitsteken zouden te snel worden afgestraft. Maar wie de positieve effecten van lagom ervaart, heeft genoeg energie om perfectie in alle facetten na te streven.