De vier beste openluchtmusea in Scandinavië


Een van de beste manieren om de cultuur en geschiedenis van een land of regio te ervaren is het bezoeken van een openluchtmuseum. Vanuit het hele land worden bijzondere gebouwen naar de parken gebracht om de geschiedenis aan iedereen te laten zien. Wij zochten de meest bijzondere openluchtmusea uit heel Scandinavië voor je op.

Skansen

Het openluchtmuseum Skansen op het eiland Djurgården in de Zweedse hoofdstad Stockholm is het oudste openluchtmuseum ter wereld. In het park waan je je door het Zweden van lang vervlogen tijden. Ondanks dat het drukke stadscentrum van Stockholm slechts op een kwartiertje reizen ligt vind je hier een oase aan ruimte. De prachtige authentieke Scandinavische huizen worden bevolkt door mensen in traditionele klederdracht die allerlei ambachten uitvoeren. Rond de huizen leven allerlei dieren die je in Scandinavië vindt. Het park heeft meer dan 150 gebouwen en is een onmisbare ervaring tijdens een bezoek aan de Zweedse hoofdstad.

Gamla Linköping

In het park Gamla Linköping (‘oud Linköping’) beleef je een oud Zweeds dorp zoals het honderden jaren geleden was. Authentieke houten huizen, straatjes met oude keien en prachtige tuinen zetten het decor voor deze geschiedenisles. Een wandeling door het natuurreservaat Vallaskogen brengt je naar de Valla Farm, waar nog dieren worden gehouden en voedsel wordt verbouwd zoals dat vroeger ging. In een handomdraai krijg je in Gamla Linköping een goed beeld over hoe het dagelijks leven in Zweden er toentertijd uit zag.

Norsk Folkemuseum

Met de boot ben je vanaf het centrum van de Noorse hoofdstad Oslo binnen een kwartiertje bij het Norsk Folkemuseum, een openluchtmuseum met originele historische gebouwen vanuit heel Noorwegen. Zo vind je er boerderijen, huizen, kerken en een compleet dorp dat in het openluchtmuseum is opgebouwd. Een van de meest bijzondere gebouwen in het Norsk Folkemuseum is de staafkerk van Gol uit het jaar 1200. Alle gebouwen zijn van binnen te zien waardoor je perfect de sfeer kunt proeven van het Noorwegen van honderden jaren geleden.

Frilandsmuseet

Zodra je het Frilandsmuseet ten noorden van de Deense hoofdstad Kopenhagen binnentreedt stap je in een andere wereld. Langs oude landweggetjes staan originele gebouwen uit heel Denemarken die een goede indruk geven van de geschiedenis van het land. Naast de gebouwen van de vele ambachten zijn er ook een zestal wind- en watermolens in het park te vinden. Alle gebouwen zijn volledig ingericht en van binnen te bezoeken. Het openluchtmuseum is groot opgezet en is daardoor erg ruimtelijk. Sinds kort is het onderdeel van het Deense Nationale Museum waardoor het ook in combinatie met het overdekte museum te bezoeken is.

Categories